Günümüzde insanlar dijital platformlar aracılığı ile birbirleriyle iletişim kurabiliyorlar. Metaverse kavramı ise insan etkileşimlerini çok daha farklı boyutlara taşıyor. Metaverse sayesinde insanlar kendilerini, dijital bir dünyanın içinde buluyor ve bambaşka bir yolculuğa çıkıyor.
Kripto dünyasının en merak uyandıran teknolojilerinden Metaverse, sanal dünyayla gerçek dünyayı insanlar için bir araya getiriyor. İngilizce “meta” ve “universe” kelimelerinin birleşiminden oluşan Metaverse kavramı, Türkçede “sanal evren” veya “öte evren” olarak bilinmektedir. İlk defa 1992’de Neal Stephenson’un siberpunk türündeki “Snow Crash” romanında adı geçen kavram, romanda insanların sanal gerçeklik gözlüğü ve fiber optik ağı kullanılarak eriştikleri dijital bir alanı tanımlıyordu. Kripto para dünyası ise bu kavramı başka bir boyuta taşıdı ve ona yeni bir anlam kazandırdı.
Meteverse Kullanım Alanları
Metaverse’de insanlar birbirleriyle iletişim kurmak ve sanal olarak topluluk oluşturmak için avatarları kullanıyorlar. Meta veri tabanı, metaverse dünyasındaki ticarette çeşitli satın alımlar gerçekleştirmek için her biri kendi alanına özgü olan bazı ögeleri araç olarak kullanır. Kullanıcılar aynı zamanda bir sanal gerçeklik kulaklığı ve denetleyiciler aracılığı ile bir amaç gütmeden eğlence için meta veri tabanında sanal olarak seyahat gerçekleştirebilir. İnternete bağlanabilen cihazlar ile 3D sanal evrenlerde veya daha basit uygulamalarda bulunmak, buralarda gerçek hayatta olduğu gibi alım satım faaliyetlerinde bulunmak blok zinciri teknolojisi sayesinde artık çok kolay bir hale gelmiş durumda.
Bu üç boyutlu avatar sayesinde insanlar gerçek dünyadaki aktivitelerini dijital ortamlarda gerçekleştirebilecek. Zaman içerinde bu dijital dünya içinde alışveriş yapmak, konsere gitmek hatta çalışmak bile mümkün olabilecek. Metaverse evreninde bir diğer önemli konu da kripto paradır. Kripto paralar bilindiği üzere sanal bir ekonomi yaratıyor. Son zamanlarda adını özellikle sanat alanında duyurmayı başaran NFT satışlarında, Metaverse önemli bir yere sahiptir. NFT olarak satılan sanat eserlerinin sergilenmesinde ve satılmasında Metaverse karşımıza çıkıyor. Metaverse’ün buradaki rolü, insanların blockhain teknolojisi aracılığı ile sahip olduğu bir sanal varlığı, dijital evrende kullanabilmesini sağlamaktır.
Metaverse, gerçek dünya ile sanal dünyanın birleştiği, geniş, etkileşimli ve sürekli evrim geçiren bir sanal evrendir. Bu kavram, artırılmış gerçeklik (AR), sanal gerçeklik (VR), blockchain, yapay zeka ve diğer gelişmiş teknolojilerin bir araya gelmesiyle oluşan geniş bir dijital ekosistemdeki bir varlığı ifade eder. Metaverse, kullanıcıların dijital ortamda birbirleriyle etkileşime girmelerine, içerik oluşturmalarına, ticaret yapmalarına ve genel olarak sanal bir dünyada var olmalarına imkan tanır.
Metaverse’nin temel özellikleri
3D Sanal Dünya
Kullanıcı Etkileşimi
Sanal Varlıklar ve Emtialar
Blockchain ve Kripto Paralar
Sosyal Etkileşim