USD34,42
%-0.11
EURO36,48
%0.37
GBP43,77
%0.31
EURO/USD1,05
%0.05
BIST9.031,82
%0
Petrol73,08
%0.37
GR. ALTIN2.949,98
%0.5
  1. Haberler
  2. Kripto Haberleri
  3. Blockchain Nedir ? Neden Blockchain ?

Blockchain Nedir ? Neden Blockchain ?

Blok zinciri teknolojisi, İngilizce blockchain olarak isimlendirilen blok zincirde veriler tarih sırasına göre birbirine zincir gibi bağlanmış bloklar hâlinde saklanır ve bir zincir üzerinde birbirine bağlı bloklarda verileri depolar.

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala
Reklam Alanı
Blockchain Nedir

Blok zinciri teknolojisi, İngilizce blockchain olarak isimlendirilen blok zincirde veriler tarih sırasına göre birbirine zincir gibi bağlanmış bloklar hâlinde saklanır ve bir zincir üzerinde birbirine bağlı bloklarda verileri depolar. Bir işletme ağındaki şeffaf bilgi paylaşımına izin veren gelişmiş bir veritabanı mekanizmasıdır Her bir blokta kayıt defterine işlenecek verinin yanı sıra kaydedildiği zamanı gösteren bilgi bulunur. Veriler herkesin görüntüleyebileceği ve doğrulayabileceği bir şekilde kaydedilir ve isteyen herkes kayıt defterinin bir kopyasına sahip olabilir. Bu da blokzincir kayıtlarının tek bir merkeze bağımlı olmadan şeffaf ve güvenli bir şekilde saklanmasını sağlar. Ağda görüş birliği olmadan zinciri silemediğiniz veya değiştiremediğiniz için veriler kronolojik olarak tutarlıdır. Sonuç olarak siparişleri, ödemeleri, hesapları ve diğer işlemleri takip etmek için değiştirilemeyen bir kayıt defteri oluşturmak amacıyla blok zinciri teknolojisini kullanabilirsiniz.

shubham dhage T9rKvI3N0NM unsplash - Net Borsa - Ekonomi ve Borsa Haberleri

Zincirde veriler her zaman en sona bloklar şeklinde eklenir. Zincire bir blok eklenebilmesi için ağdaki tüm kayıt defterlerinin onayının alınması gerekir. Blokzincire eklenmiş olan kayıtlar sonradan değiştirilemez ve silinemez. Bloklardaki kayıtların silinmesi veya değiştirilmesi için milyonlarca kopyası bulunan bu kayıt defterindeki tüm blokların değiştirilmesi gerekir. Bu da neredeyse imkânsızdır. Çünkü herhangi bir blokta bir değişiklik gerçekleştirilse dahi, değişiklik yapılan bloğu içeren zincir ağdaki diğer zincirlerden farklı olacağı için artık geçersiz hâle gelecektir. Blokzincirde sahte bilgi ve belgeler üretmek, hayali para transferleri yapmak imkânsıza yakındır. Çünkü çok sayıda gönüllü kullanıcı kişisel bilgisayarlarında blokzincir kayıt defterinin bir kopyasını tutar.

Para transferlerinin veya teknolojik verilerin güvenliğini sağlayan en güçlü güvenlik aracı olan blok zinciri; herhangi bir merkez ya da otoriteye ihtiyaç duymadan, verilerin dağıtık ağ üzerinde saklandığı kayıt teknolojisidir. İlk kripto para birimi olan Bitcoin ile hayatımıza giren blockchain, eski verilerde düzenleme yapma olanağı sunmaz. Dağıtık ağ ya da dağıtık sistem ise; aynı veri kaydının birbirleriyle iletişim halindeki farklı bilgisayarlar üzerinde saklanmasıdır. Dağıtık ağ üzerindeki donanımlar tek bilgisayar gibi davranır. Böylece bazı bilgisayarlarda teknik arıza oluşsa bile, diğer üyelerde verilerin birebir kopyası saklandığı için sistem herhangi bir aksamaya uğramadan çalışmasını sürdürür.

network 3484139 1280 - Net Borsa - Ekonomi ve Borsa Haberleri

Neden Blockchain

Merkezi olmayan güvenlik

Blok zinciri blokları

Mutabakat algoritmaları:

Blok zinciri düğümleri

Değişmezlik

Oy birliği

Akıllı sözleşmeler

Reklam Alanı

Ortak anahtarla şifreleme

Güvenlik

Şeffaflık

Konsensüs

earth 3537401 1280 - Net Borsa - Ekonomi ve Borsa Haberleri

Blockchain kullanılan sistemler

Nakliye şirketleri

E-ticaret devleri

Global çapta ürünler sunan üretici firmalar

Tedarik zinciri süreçlerinde

Kamu sektöründe

Enerji sektöründe

Sağlık sektöründe

Finans sektöründe

Medya ve eğlence sektöründe

Perakende sektöründe

 

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
Sorumluluk Reddi Beyanı:

Pellentesque mauris nisi, ornare quis ornare non, posuere at mauris. Vivamus gravida lectus libero, a dictum massa laoreet in. Nulla facilisi. Cras at justo elit. Duis vel augue nec tellus pretium semper. Duis in consequat lectus. In posuere iaculis dignissim.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir