USD34,05
EURO37,59
GBP44,54
EURO/USD1,10
BIST9.624,04
Petrol69,01
GR. ALTIN2.752,26

Varant Nedir ? Varantta Nasıl İşlem Yapılır ?

Finansal piyasalarda işlem gören varantlar kaldıraçlı ürünlerden biridir. Varantlar, genellikle hisse senetleri, endeksler, döviz kurları veya emtialar gibi dayanak varlıklara dayalı olarak ihraç edilir. Varantlar, yatırımcılara belirli bir fiyat üzerinden, belirli bir tarihe kadar veya belirli bir tarihte dayanak varlığı alma (alım varantı) veya satma (satım varantı) hakkı veren finansal araçlardır.

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala
Reklam Alanı
Varant Nedir ? Varantta Nasıl İşlem Yapılır ?

FFinansal piyasalarda işlem gören varantlar kaldıraçlı ürünlerden biridir. Varantlar, genellikle hisse senetleri, endeksler, döviz kurları veya emtialar gibi dayanak varlıklara dayalı olarak ihraç edilir. Varantlar, yatırımcılara belirli bir fiyat üzerinden, belirli bir tarihe kadar veya belirli bir tarihte dayanak varlığı alma (alım varantı) veya satma (satım varantı) hakkı veren finansal araçlardır.

pexels alesia kozik 6771607 - Net Borsa - Ekonomi ve Borsa Haberleri

Varantların temel bileşenleri

Dayanak Varlık: Varantın değerini etkileyen ve genellikle hisse senedi, endeks, döviz veya emtia gibi finansal varlıklardan biri olan temel varlık.

Kullanım Fiyatı: Varantın kullanılacağı fiyat seviyesi. Alım varantı için, dayanak varlık fiyatının üzerinde bir seviyede, satım varantı için ise altında bir seviyede belirlenir. Hedef fiyattır

Vade Tarihi : Varantın geçerli olduğu ve kullanılması gereken tarih. Vade tarihinden sonra varantlar sıfırlanır.

Varant Tipi: Alım (long) veya satım (short) varantı olarak iki temel türde bulunur.

Kaldıraç: Varantların kaldıraç etkisi nedeniyle, küçük bir yatırım ile daha büyük pozisyonlar alabilirsiniz. Genelli varantlarda 10x 15x gibi katlar vardır.

wall street 5772393 1920 1 - Net Borsa - Ekonomi ve Borsa Haberleri

Varant işlemi yapmak için genel adımlar şunlardır:

Aracı Kurum Seçimi: Varant işlemi yapabilmek için önce bir aracı kurumla anlaşma yapmanız gerekmektedir. Türkiye’de en çok kullanılan aracı kurumlar 4tanedir

Hesap Açma: Seçtiğiniz aracı kurumda özel bir hesap açmanıza gerek yoktur. Sadece işlem yaptığınız aracı kurumdan varant hesabını aktif hale getirmeniz yeterlidir.

Varant Seçimi: Dayanak varlık, kullanım fiyatı, vade tarihi ve varant tipine karar vererek uygun varantı seçin.

Reklam Alanı

entrepreneur 1340649 1280 1 - Net Borsa - Ekonomi ve Borsa Haberleri

Varant İşlemi: Seçtiğiniz varantla ilgili alım veya satım işlemi yapın.

Risk Yönetimi: Varant işlemleri kaldıraçlıdır, bu nedenle risk yönetimine dikkat etmek önemlidir. Terste kalma durumunda Stop-loss önemli

Varantlar tehlikeli işlemlerdir. Bu nedenle varant almadan önce finansal okuryazarlık ve teknik-temel bilgisi önemlidir.

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
Sorumluluk Reddi Beyanı:

Pellentesque mauris nisi, ornare quis ornare non, posuere at mauris. Vivamus gravida lectus libero, a dictum massa laoreet in. Nulla facilisi. Cras at justo elit. Duis vel augue nec tellus pretium semper. Duis in consequat lectus. In posuere iaculis dignissim.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir