“Credit Default Swap” ifadesinin kısaltması olan CDS, Türkçede “Kredi Temerrüt Takası” olarak adlandırılır. Kredi riskini yönetmek için kullanılan finansal bir araçtır. İki taraf (kredi veren – kredi alan) arasında yapılan bir anlaşmadır. Anlaşmadaki koruyucu taraf, borçlanma araçlarının olası bir temerrüde uğraması durumunda alıcıya bir miktar ödeme yapmayı taahhüt eder. Ancak belirli bir süre boyunca alıcı taraf da koruyucunun temerrüt riskini üstlenmesi için prim öder. Türkiye’nin 5 yıllık CDS primi en son 2022 yılında 885 puanı görerek 2003’ten bu yana en yüksek düzeye çıkmıştı.
Bir ülkenin CDS priminin yüksek olması, o ülkenin iflas ve finansal kriz riskinin dikkate alınması gereken bir seviyede olduğunu gösterir.
CDS hesaplanırken, kredi kuruluşları tarafından ülkenin borcunun gayri safi hasılası, ülke genelindeki bütçe açığı ve piyasa güvenilirliğine göre hesaplanır. Yine aynı şekilde CDS hesabında her 100 puan %1 faize tekabül eder. Bir ülkenin CDS puanı ne kadar düşük olursa kredi faizi o kadar düşük olur.
CDS priminin yüksek olması durumunda, o ülkeye gelen yatırımlar azalır ve yatırım maliyeti yüksek olur.